Prosessen

Hei igjen!

Min aller første reaksjon da familien min i fjor høst ymtet frempå at stomi tross alt måtte gi meg et bedre liv enn det jeg levde da, var at jeg var fullstendig uenig! Jeg husket med skrekk og gru tilbake på hvordan jeg hadde følt det i 1999/2000 med pose på magen. Så.. nei, stomi var ABSOLUTT ikke et alternativ, overhodet ikke!

Nedturen fortsatte og jeg var trist, veldig, veldig trist. Etterhvert innså jeg vel mer og mer at noe måtte skje. Jeg har alltid tenkt at “bare jeg finner mannen i mitt liv, så vil alt ordne seg. Og når han har blitt kjent med og blitt glad i meg for den jeg er, DA kan jeg få pose på magen”! og “bare jeg finner meg en jobb hvor jeg føler meg fullstendig trygg, da vil alt ordne seg!” Etter å ha levd etter denne filosofien i alle år uten spesielt gode resultater, gikk det opp for meg i fjor høst at jeg måtte snu på rekkefølgen. Jeg innså at mannen i mitt liv faktisk ikke kom til å ringe på døra mi av seg selv og at jeg måtte ut å vise meg frem slik at jeg ble lettere å finne! Jeg var fremdeles ikke overbevist om at stomi var løsningen på det hele, men jeg var i en prosess i alle fall.

Jeg hadde behov for å snakke temaet i hjel. Jeg trengte å belyse alle aspekter og fordi jeg er velsignet med en slik flott familie og nydelige venner, fikk jeg gjort nettopp det. Vi brukte timesvis på å snakke. De lyttet, de kom med innspill, vi diskuterte, vi lo, vi gråt og vi skrev ned utfordringene mine. Jeg satt igjen med tre A4-sider fulle av  fiendene mine; fryktene og begrensningene. Nå ble alt veldig tydelig og konkret for meg. Jeg ble mer fokusert og prosessen fikk fart på seg. Jeg hadde mye igjen å sortere før jeg var klar!

Jeg søkte nettet opp og ned på jakt etter lykkelige mennesker med pose på magen, men jeg fant få. Jeg ble desperat og engstelig og spurte meg selv om slike mennesker rett og slett ikke fantes. Kunne man ikke både ha stomi og være lykkelig? Norilco ble redningen! Da jeg kontaktet besøkstjenesten til Norilco og spurte om de kunne finne en jente på min alder som levde godt med colostomi  og som jeg kunne snakke med, gjorde det det! De fant engelen Elisabeth til meg! Elisabeth har hjulpet meg så mye og er i dag en veldig god venninne. Uten henne hadde denne prosessen vært veldig tung!

Videre oppsøkte jeg min tidligere stomisykepleier på Rikshospitalet, fantastiske Marianne, og spurte “Marianne, tror du jeg kommer til å fikse dette?” Og ja, det trodde hun absolutt!

Jeg dro til Ringen Apotek og Bandagist på Jessheim og der traff jeg Beryll. Hun satte seg ned med meg, hadde all verdens tid tid til meg og svarte tålmodig på alle spørsmålene mine. Jeg gikk hjem; gladere, klokere og med en bærepose full av prøver på stomiutstyr. 

Jeg maste, grein og skrev meg til forståelse og en ny time på Ahus. Jeg diskuterte løsninger med kirurgene og hadde god støtte i stomisykepleier Anita. Jeg visste nå at dersom jeg bestemte meg for stomi, hadde jeg lagspillere også i stomisykepleier og bandagist. Prøvene jeg hadde fått på utstyr ble festet på magen og testet ut i hverdagen. Som en solidarisk, nydelig gest festet min beste venninne Therese resolutt en pose på sin egen mage og dro hjem til samboeren sin for å høre hva han tenkte om en slik anordning. Og han synes ikke det var ille i det hele tatt! Etter noen uker med utprøving, ble jeg klar på hva slags stomiutstyr jeg kom til å bruke dersom jeg opererte.

Etter timen med kirurgene 1.desember ble vi enige om at jeg skulle hjem å tenke og gi en tilbakemelding når jeg hadde tatt en beslutning. Ved beslutning før jul, kunne de love meg operasjon før påske. Men jeg var livredd og usikker og klarte ikke ta avgjørelsen. Jeg klarte i alle fall ikke si det høyt! Det som fikk meg til å ta den endelige avgjørelsen, var da jeg skulle på date 22.desember. Ingen mat i forkant, magevondt, den altoppslukende frykten og det at jeg nesten avlyste, fikk meg til å bestemme meg. Sinna og bestemt, men med gråten i halsen, ringte jeg Ahus og sa “nå har jeg bestemt meg, sett meg på venteliste!”

Og så startet ventetiden.. Når kom jeg til å få innkalling? Kirurgene hadde lovet meg operasjon før påske, men hva betydde det da? Skulle den skje i mars? Kom det kanskje til å bli forsinkelser slik at den ikke ville bli før i mai?  Jeg angret meg litt hver dag og ble igjen usikker på valget jeg hadde tatt! På morningen 23.januar ringte telefonen og jeg forstod intuitivt at det var Ahus.  “Du er satt opp til operasjon 1.februar!” sa damen i andre enden. Jeg begynte å strigråte og skalv ukontrollert.  “Men kjære deg, det er jo bare ni dager til! Dere kan ikke gi meg bare ni dager!! Jeg vet ikke om jeg er klar jeg!” hørte jeg meg selv si. Stakkars damen som ringte, hun var ikke forberedt på en slik reaksjon og bad meg tenke litt og ringe tilbake om jeg ikke ville ha timen.

Og så skjedde noe rart! Jeg ble helt rolig, jeg følte at noen hadde tatt beslutningen for meg og det føltes som en enorm lettelse!

Jeg var klar, jeg var mentalt forberedt, dette skulle gjennomføres og det skulle gå bra!

 

Linn c”,)

10 kommentarer
  1. Fy søren Linn, du skriver så levende og flott!! På en måte blir det lett og forstå hvordan du har hatt det! Jeg er veldig glad for at jeg har kunnet bistå deg i denne prosessen, og jeg er så glad for å ha møtt en så fantastisk jente! Det mener jeg fra innerst i hjertet mitt <3 De utfordringen du har hatt/ og har, takler du på en så god måte, og tar tak i dem. Og jeg skal hjelpe deg videre så godt jeg kan 🙂 Men ting tar tid, og sånn er det bare.
   Jeg leste forresten innlegget for Trond også, og han utbrøt umiddelbart at du burde skrive bok 😉 Jeg kunne ikke vært mer enig! Du er virkelig et naturtalent når det gjelder å formidle 🙂 Fantastiske, og verdens beste Linn!! Kjempeglad i deg søta!
   Klem fra Elisabeth

  2. Elisabeth Vågen Rieb: Jeg blir helt rørt av ordene dine, Elisabeth! Tusen takk!
   Og takk til Trond også! Kanskje jeg skriver en bok en dag 🙂

   Jeg er veldig glad for å ha deg i livet mitt og jeg er veldig glad i deg!

   Stor klem til verdens beste Elisabeth <3

  3. du beskriver veldig godt tanker og følelser Linn, synes du er tøff og jeg vet jo en del om hva du går igjennom. Veldig godt skrevet. klem anders

  4. Her fikk vi virkelig vært med inn i deg, Linn,
   jeg følte alt du skrev om og tårene trillet, fordi du skriver så levende.
   Du er en inspirasjon og en kjempetøff jente som kan oppnå akkurat det du ønsker,
   fordi du er utrolig besluttsom!!!
   Klem Linda

  5. Kjære Linn takk for de fine ordene dine. Er så glad at du valgte å stoppe opp en dag hos oss 🙂 setter så pris på dine tanker og ditt perspektiv rund det å akkurat ha tatt det valget du gjorde då du valgte å få stomi. Føler jeg lærer så mye av deg. Husk jeg er her for deg om det trengs..Klem Beryll

  6. Linda Therese: Hei Linda! Ja, det er rett fra levra dette her gitt 🙂 Så flott at du mener at jeg er en inspirasjon, det er akkurat det jeg håper jeg kan være! Stooor klem tilbake til deg 🙂

  7. Beryll Kristensen: Hei Beryll! De fine ordene fortjener du, du har vært til enorm støtte og hjelp! Veldig glad for at du føler du kan lære litt av meg også:) Jeg vet du alltid er der og det er så godt! klem tilbake 🙂

  8. Takk for at du delte dette. Jeg er i sluttfasen av utredning for kolostomi. Orker ikke å basere livet mitt på når magen er bra…. det hjalp å lese innlegget ditt.

  9. Camilla: Hei, Camilla! Beklager sent svar, jeg hadde ikke fått med meg at du hadde skrevet kommentar. Har du fått time for operasjon? Jeg er glad for å høre at det hjalp å lese innlegget mitt. Forstår godt at du ikke orker at magen skal styre livet ditt. Posen på magen vil gi deg kontroll og frihet skal du se! Bare ta kontakt med meg om det er noe jeg kan gjøre for deg! Jeg heier på deg! Gode klemmer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg