Alle gode ting er tre?!

Det er ikke første gang jeg har stomi dette her, det er tredje gang faktisk! Historien er lang og tung, men her er den i korte drag (i så korte drag som det er mulig å skrive dette:)):

Da jeg var fire år fikk jeg diagnosen akutt lymfatisk leukemi, blodkreft. Jeg ble behandlet med cellegift og i tillegg til å ta livet av kreftceller,  svekker behandlingen som kjent immunforsvaret også. Jeg fikk mange tilleggsykdommer og -virus og under operasjon for å fikse en av dem, ble jeg ødelagt i mage- og tarmområdene. Jeg fikk da stomi og hadde dette noen måneder for at andre sår skulle leges i fred og ro. Å leve med stomi i denne alderen var ikke noe problem. Jeg taklet det fint og syntes det var moro å være anderledes og kunne ha noe å vise frem til jevnaldrende. Men mye var ødelagt i kroppen min og dette måtte jeg leve videre med.

Problemene med mage/tarm har preget meg veldig i alle år. Jeg har vært mye redd, mye lei meg og mye mindre sosial enn jeg har ønsket å være. Sommeren -99 gjorde jeg et forsøk på en ny operasjon, men det endte, som magefølelsen (!) forutså, i katastrofe. Jeg fikk på nytt utlagt tarm og hadde dette i ti måneder. I disse ti månedene var jeg veldig deprimert. Jeg måtte starte på høyskolen med pose på magen og hatet den og meg selv. Jeg ønsket ikke å være sosial, jeg var enten fraværende eller forferdelig ukonsentrert i forelesningene og jeg hadde det absolutt ikke bra. Jeg hadde da en kjæreste og han støttet meg så godt han kunne. Han sa han var glad i meg uansett, men det hjalp ikke når jeg var så langt fra å være glad i meg selv. Jeg følte meg forferdelig i denne perioden og gav posen på magen skylden for alt som var galt! Når jeg ser tilbake nå, var det nok heller det faktum at operasjonen mislyktes jeg var lei meg for, men det tok noen år for meg å innse dette.

Uansett, jeg fortsatte å leve videre med disse problemene jeg ble påført som liten og jeg forsatte å være redd, lei meg, lite impulsiv, lite sosial osv. Jeg prøvde nye operasjoner, alternativ medisin, jeg spiste lite/ingenting før jeg skulle være sosial, jeg følte meg hele tiden på flukt og jeg ble så sliten, så ufattelig sliten av alt dette. Jeg så mørkt på fremtiden og forstod rett og slett ikke hvordan jeg skulle klare meg videre. Sommeren/høsten 2011 begynte familien min forsiktig å spørre meg om stomi kanskje kunne være løsningen for meg og mitt liv. Dette avslo jeg hardt og brutalt da jeg bare hadde vonde minner fra forrige gang noe slikt var på magen min.

Men, som denne bloggen handler om, har jeg stomi nå. Hvordan jeg forberedte meg, hvordan valget ble tatt osv, ja, det skal jeg skrive om neste gang!

 

Linn 🙂

 

 

 

Definisjon

Det er mange som har spurt meg hva stomi egentlig er. Jeg har funnet denne definisjonen på Apotek1 sine nettsider:

“Stomi betyr munn eller åpning. Uttrykket brukes vanligvis om en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller avlaste et sykt organ. Ved colostomi er det tykktarmen (colon) som er lagt ut, ved ileostomi tynntarmen (ileum) og ved urostomi er det urinveiene.

Stomien anlegges på magen. Nøyaktig plassering er avhengig av hvilken type stomi og kroppsbygningen. Stomier kan være midlertidige (som avlastning), men det er vanligst med varige stomier.”

Stomi kalles også “pose på magen” (fordi man rundt stomien fester en plate og en pose) eller “utlagt tarm”. Når man ser på en stomi er det faktisk innsiden av tarmen man ser.

Jeg har colostomi, altså tykktarmstomi. Den er ganske liten og fin faktisk, rund, rød, ca 30mm i diameter, ca 10-20mm høy og dersom man legger godviljen til kan den se ut som en liten rose 🙂

 

Jeg vet at mange tenker på stomi som et tabutema og det har jeg fundert litt over. Hva gjør det til tabu og hvem etablerte tabuet? Jeg la ut bloggen på Facebooksiden min og det har strømmet på med flotte ord og klapp på skulderen, både på Facebook og her inne på bloggsiden. Flere ganger har jeg ansikt-til-ansikt fortalt at jeg har stomi og jeg opplever at mottaker sier “åja” og ikke bryr seg nevneverdig over det, i alle fall ikke i negativ forstand. Folk har mye spørsmål om hvordan det ser ut, fungerer osv, men det synes jeg bare er moro. For meg virker det som om folk aksepterer meg like mye nå som før og glemmer at jeg nå er i ny versjon. Jeg skal bruke påsken til å tenke og forske litt mer på dette her med tabu og kommer nok tilbake med noe smart etterhvert 🙂

God påske alle sammen!

Linn 🙂